• Magyar
 • English

Adatbázisok

Témakör :
Böngészés:
0-9abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Keresés:
multidiszciplináris
E
Bezár

Academic Search Complete (EBSCOhost)

Hozzáférés: a könyvtár honlapjáról vagy http://search.epnet.com

Az adatbázis jellege: multidiszciplináris

Az EBSCO adatbázisok tagja. Tudományos, multidiszciplináris, teljes szövegű adatbázis, elsősorban felsőoktatási-kutatási intézmények részére. Ez a folyóirat-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, orvostudomány stb.

 • Az adatbázisban összesen 11.900 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe található meg

 • Ebből a teljes szövegű folyóiratok száma 7.900

 • A lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 6.800

 • A folyóiratok feldolgozottsága 1887-ig megy vissza.

 • Keresési tanácsok: többféle módon lehet keresni az adatbázisban.

  Lehet böngészni az elérhető folyóiratok listáját (Publications), de ha tudjuk a folyóirat címét (vagy annak egy részletét), akkor a kereső mezőbe ezt beírva gyorsabban eljuthatunk a kívánt folyóirat linkjéhez.

  Emellett, lehet egy adott témában cikkeket is keresni, ha a Keyword funkciót használjuk. Ugyanezt a funkciót kell használni, ha a cikk írója szerinti keresést szeretnénk végrehajtani. Bonyolult keresést akkor tudunk végezni, ha a képernyő felső harmadán elhelyezkedő kék fülben található Advanced Seach linkre kattintunk.
  A találati listából a számunkra megfelelő rekordokat mappába (Folder) összegyűjthetjük (az összes rekord vagy egyes rekordok kijelölésével (Add), végül kinyomtathatjuk, e-mail-ben elküldhetjük vagy lementhetjük. A mappánk egészen a kilépésig őrzi a kiválasztott rekordokat, akkor is, ha közben adatbázist váltunk.
  Böngészhetünk az indexelt mezőkben (Indexes) (pl. szerző, ISBN, dokumentumtípus) vagy a tárgyszó-rendszerben (Subject Terms), ahonnan az adatbázis átvezet a találatokhoz (kijelöljük a kívánt tárgyszót + Add).

  Teljes szöveggel csak azok a cikkek érhetők el, amelyek címe mellett egy zöld pipa található, az EBSCO a teljes szöveget a folyóirat kiadója által fenntartott Weblapról biztosítja, így ezek formátuma cikkenként eltérő lehet.
  Bármikor visszatérhetünk az EBSCO adatbázisok listájához és kereshetünk másik adatbázisban vagy akár többen is egyszerre (Choose Databases).

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:  Köpösdi Zsuzsa koposdi@lib.unideb.hu 61916
  [ Bezár ]
  informatika
  E
  Bezár

  ACM digital library

  (Assosiation for Computing Machinery)

  Hozzáférés: a cikkek teljes szövege elérhető a Debreceni Egyetem felhasználói számára a http://www.acm.org/dl címen.

  Az adatbázis jellege: bibliográfiai és teljes szöveges adatbázis

  Az adatbázis tartalma: az adatbázisban a következő témákkal kapcsolatos folyóiratokra kereshetünk: mesterséges intelligencia, számítógép hálózatok, számítógép-programozás, programozási nyelvek, számítógépes grafika, számítógépes szimuláció, szoftverfejlesztés, ember . számítógép kölcsönhatás.

  Keresési tanácsok:

  Böngészhetünk folyóiratokra, magazinokra, beszámolókra, kongresszusokra, hírlevelekre, valamint a tagszervezetek publikációira. A böngésző lehetőséget nyújt speciális témákra való keresésre is.
  Saját ACM Web Account segítségével egyéni, személyre szabott szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Az OCRS menüpontot választva a kritikai folyóiratokat érhetjük el a számítástechnikai irodalomból.
  Az adatbázisban való keresést a beépített súgón (Search Help/Tips) kívül más eszközök is segítik: tájékoztató az adatbázisról, a tagszervezetekről, használat feltételei, FAQ (gyakran ismételt kérdések).

  Az adatbázissal kapcsolatos kérdéseivel forduljon az adatbázis referenséhez:

  Koltay Klára kkoltay@lib.unideb.hu 61924
  [ Bezár ]
  jogtudomány
  Free
  Bezár

  Kérdések és válaszok adózással kapcsolatban.

  [ Bezár ]
  Bezár

  Az Alkotmánybíróság és tagjainak bemutatása mellett fellelhetők az Alkotmánybíróság által kiadott határozatok, a Magyar Köztársaság Alkotmányával kapcsolatos jogszabályok és az indítványok beadásának módszerei.

  [ Bezár ]
  bölcsészettudományi e-folyóirat gyűjtemény, társadalomtudományok, közművelődés, multidiszciplináris, történettudomány
  E
  Bezár

  Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az egyik legnagyobb magyar nyelvű folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teljes szöveggel hozzáférhetővé teszi több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv minden számát.

  Az ADT+ a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet kiemelten fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is.

  A több millió oldalas szövegállomány kétrétegű (karakterfelismert) PDF-fájlokban érhető el. Ennek köszönhetően az ADT teljes szövegű keresést biztosít a teljes dokumentumállományban.

  Keresésnél szűkíthetünk cím, szerző, megjelenés éve, korszak, témakör vagy folyóirat alapján. A keresőfelület lehetőséget biztosít a kifejezések csonkolására és logikai operátorok használatára. A találatok közül egyszerre 25 oldal tölthető le, tehát teljes könyvek, folyóiratszámok egyszeri, gyors letöltését az adatbázis nem engedélyezi.

  [ Bezár ]